Защо в Тази страна съм роден?

България е една от трите които изпълняват техническите критерии за еврозонатаМедиите постоянно ни убеждават, че сме бедни и че България е на опашката на какво ли не – най-бедна страна в Европа, най-лошо здравеопазване, най-лошо образование, най-какво ли не. Отвсякъде ни заливат подобни твърдения и оплаквания. И докато индивидуалната оценка за бедност е въпрос на всеки човек, сам за себе си да определи къде е, когато говорим за страната ни се забелязва нещо много интеренсо.

Ето един пример от преди няколко седмици – “България сред най-неконкурентните страни в света”. Чета статията и разбирам, че някой е направил класация за конкурентно-способност на водещите 59 икономики в света, като е използвал 300 (триста) показателя. България е на 54-то място от тези 59. И това е голяма трагедия. Обърнете внимание на заглавието на статията и на това което пише в самата статия – “водещите”, да България е считана за една от водещите икономики в света. Освен това, показателите ни за тази година са по-добри от миналата и сме една от малкото от тези 59 страни, които имат подобрение. Страните в света са около 200. Класацията е за първите 59. Какво излиза? България е в топ 54 на света и се покачва, а новината е че сме зле.

И това не е единственият пример. Всеки ден, отвсякъде има подобни случаи на негативна оценка.

Помислете само, България е част от Европейския Съюз. Не всеки го допускат да влезе в тоз клуб на “избраните”. И каквито и спекулации да има защо и как са ни приели, факт е че България е равноправен член, което означва че отговаряме на много високи и строги критерии в различни области на държавното устройство и общесвения живот: свобода на личноста, пазарна икономика, добре работеща държавна машина (съдебна система, полиция, институции, армия), инфраструктура, условия на живот. Списъка с критериите е много дълъг. В момента в Европейския Съюз членуват 27 страни. Да сложим още десетина силни страни (САЩ, Канада, Япония, Русия и т.н.). Общо 37, да ги закръглим на 40. Това означава, че България е сред първите 40 от 200 страни на света. Където и да се намираме в тези 40, ние сме там, горе, на върха.

Обективно погледнато страната ни е сред най-добрите места за живеене на света, сред най-силните икономики. Страната ни предлага едни от най-добрите условия за живот, което включва условия на труд, възможности за почивка, сигурност за личния живот и имот на гражданите.

Не знам за теб, но аз не съжалявам, че съм роден и живея в България. Напротив, радвам се за това и се гордея.

Ето още една новина от последните дни България изпълни техническите критерии за еврозоната. Забележете, от всички 27 страни в Европейския Съюз, само 3 (три) изпълняват изискванията за финансова стабилност. И една от трите е България. Кой е най-добър този път, а? 😉

One Reply to “Защо в Тази страна съм роден?”

Comments are closed.