Как да станем по-богати?

Щастливи хораТова е истинският въпрос. Не да чакаме някой отвън да дойде и да ни оправи. Как ние да направим промяната? В нашата история има много примери, когато сами сме правили немислими неща. Примери от скорошната ни история – Съединението на Княжество България и Източна Румелия, Обявяване на Независимостта, Спасяването на евреите в България.

Проблемът на днешната ни икономика е, че имаме много чуждопоклонство. Все чакаме чужди инвеститори (сякаш няма наши), възлагаме важни проекти на чужди фирми – сякаш нашите не могат да се справят, даваме на чужите фирми различни привилегии – а нашите товарим с допълнително бреме, държавата взима кредити от чужди банки – вместо от наши. Всеизвестно е, че ако някоя чужда фирма прави бизнес в една страна, тя изнася печалбата. Т.е. фирмата идва тук, прави каквото прави и после парите излизат от страната. За сравнение, българската фирма каквито пари изкара, парите остават в страната. За каквото и да изхарчат парите, ще ги изхарчат в страната, т.е. ще отидат в други българи. Затова,

Ако искаме страната ни да е по-богата, трябва да намалим изтичането на пари от страната.

Знаете ли, че търговския баланс на България е повече внос, отколкото износ? Това на практика означава, че изнасяме пари за да внесем стоки. В търговията повече печели този, който продава стоката от този, който я потребява, защото продавача добавя “добавена стойност” = печалба. Затова трябва да поработим да увеличим собственото си производство, да намалим вноса и по възможност да увеличим износа на стоки и услуги.

Какво мога да направя аз, за да се увеличи производството на страната?

  • Ами първо, като влезеш в магазина, ако има две стоки, едната българска, другата чужда, с еднакво качество, на приблизително една цена, кое ще купиш? Купи българското! Така твоите пари отиват в българска фирма, която плаща заплати на българи, плаща данъци на твоята държава и накрая, печалбата ще остане в българи, които ще я похарчат в България и ще се обогати друг българин. Така или иначе тези пари ще ги дадеш, ако ги дадеш за българска стока – стимулираш собствената си страна, което в крайна сметка е и за твоя полза 🙂
     
  • Ако си в някаква позиция на която взимаш решения, например, работиш в някоя от големите търговски вериги и решаваш кои стоки да се продават в твоята верига – предложи по възможност изгодни условия на българските фирми (без да нарушаваш интереса на работодателя си) за да могат по-лесно да продават. Улесни ги. В крайна сметка, техния успех ще се отрази и на твоето благополучие, защото ще се подобрят условията в страната.
     
  • Ако си в държавно учреждение – министерство, агенция, община – и от теб зависи наемането на фирми за извършване на работа, купуване на консумативи или оборудване или каквото и да е. Ако при едно и също качество и съпоставими цени има българска фирма – възложете на нея работата. Това е е от полза за всички (включително и за теб).
     
  • Ако си търсиш работа, и имаш предложения от чужда фирма и от българска фирма, при приблизително еднакви условия (условия на труд и заплата), кое ще избереш? Избери българската фирма, защото така твоите способности ще допринесат за успеха на българска фирма и в крайна сметка това ще е за твоя собствена полза.
     

Изберете БългарскотоМоже много други неща да се направят,
важно е да се спазва принципа Избери Българското!

5 Replies to “Как да станем по-богати?”

  1. Хубава статия!
    Само трябва да наблегнем на увеличаването на продуктивността и износа (както си посочил на места и се прави от доста български фирми), а не на купуването. Ако продуките са хубави българите ги нямат проблем да ги купуват.

  2. Хубава статия!
    Само трябва да наблегнем на увеличаването на продуктивността и износа (както си посочил и се прави от доста български фирми), а не на купуването. Ако продуките са хубави българите няма проблем да ги купуват.

  3. Има големи боклуци български продукти, но има и такива, които са изключително добри. Нищо не пречи да насърчаваме добрите и да ги купуваме – това е нашата част. А частта на фирмите е да предлагат на нашия пазар качествени неща.

  4. Да, насърчаването на купуване на българските продукти е хубав почин. Просто трябва да ни е ясно, че само с призиви няма да стане. Това го казвам по-скроо, като създател на продукти. Знам за два такива призива:
    1) Единия е призива на американците да купуват американски коли, а не японски. Резултатите показват, че въпреки това хората не се влият много, и купуват по-икономичните и тези, които се развалят по-малко.
    2) Гледах едно допитване в Англия – дали британците трябва да купуват повече британски песни/музика от колкото Американски, за да се стимулират британските изпълнители и култура. Хората директно си казах, че да британците трябва да почнат да правят по-добри песни и в следствие на което да се купуват повече, а не обратното.

  5. Мдааа, значи призива трябва да стане “Българи, работете по-добре, за да ви купуват стоката за да стане сраната ни по-богата” 🙂

    На мен идеята ми беше, че при равни други условия (цена, качество) по-добре да изберем българското.

Comments are closed.