Защо си беден?

ПариЗащо съм беден? Криза, няма пари, много сме зле. Отвсякъде ни заливат подобни твърдения и оплаквания. Самите ние често се оплакваме, та дори проклинаме страната, политиците и кой ли не. Дали всъщност сме толкова бедни, колкото си мислим? Как да променим нещата? За себе си мога да кажа, че не се считам за беден. Не се считам и за особенно богат, но със сигурност не съм беден:

  1. Имам дом
  2. Храня се редовно. Толкова редовно, че трябва да полагам специални волеви усилия да не преям и да не стана твърде дебел 🙂
  3. Облечен съм, не ходя бос
  4. Имам автомобил
  5. Покривам си сметките за ток, вода, телефон, интернет

Мнозинството хора в България имат същите неща или поне повечето. Със сигурност никой от нас не е останал без храна, без дрехи, без дом. Повечето имаме автомобили (някои имат по два и по три и то не само много богатите). Защо тогава смятаме че сме бедни? Беден си ако нямаш храна, ако нямаш вода. Спомням си за една приказка: Един се оплаква, че е беден защото няма хляб да яде, а друг се оплаква че е беден защото не може да си купи яхта.

Какво излиза? Това дали съм богат или беден е относително, т.е. сравянвам се с другите и спрямо тях се оценявам. Добре, тогава истинският въпрос е:

Как да стана по-богат?

Ако се огледаме, виждаме че около нас има хора, които са по-богати, други по-бедни. Какво прави богатите – богати и бедните – бедни?

Естествено започваме с: “откраднал”, “нечестен”, “червени пари/куфарчета”, “мутра”. Аз не искам да съм в никоя от тези категории, предполагам и ти. Какво друго остава? Наследство? – нямам контрол над това. Със сигурност има хора в България, които не са в никоя от изброените категории и въпреки това са постигнали много. Как? Защо?

  • Образование – кой каквото ще да говори, но образованието дава предимство. Колкото по-образован си, толкова повече възможности за работа имаш. Например, ако не си образован, не можеш да станеш инженер, лекар, адвокат. Тези професии са затворени за теб, а всеки от тези специалисти са много търсени и получават добри заплати в България. Огледай се и ще видиш, че ниско образованите изкарват малко пари. Така че, ако се задоволиш само с основно образование (до 8-ми клас) много ограничаваш възможностите си за работа. Ако завършиш средно (до 12-ти клас) леко увеличаваш шансовете си, но не е достатъчно. Ако завършиш бакалавърска или магистърска степен, вече шансовете са на твоя страна. Така че хора, учете. Имате ли възможност – учете. Колкото повече, толкова по-добре. Родители – не лишавайте децата си от образовние! Образованието ще им осигури по-добър живот.
  • Трудолюбие – това е нещо изцяло в твой контрол. Дори да не си образован или образователната система да не е добра, трудолюбието и старанието ти ще направи разликата. Ако го комбинираш с образование – със сигурност много ще спечелиш. А ако едва успяваш да дойдеш на време на работа и бързаш да си тръгнеш на секундата щом ти свърши работното време, ако се опитваш всячески да кръшкаш, то със сигурност ще си останеш беден. Каквото и наследство и образование да имаш, мързелът ще те съсипе. Кръшкането, закъсняването, по-ранното тръгване – това е кражба от работодателя ти. Трудът, дори за “лошия чорбаджия” винаги ще ти се отплати, защото колкото повече работиш, толкова по-ценен си, дори да не ти го показват.

Накратко: Образование + трудолюбие, това е формулата.

Успех!