Hackafe

Всичко започна в края на месец май 2013. Група ентусиасти се събрахме за да основем, както тогава му казвахме “лаб” (от лаборатория). Идеята беше, да направим място, където хората да могат да се събират и да творят заедно. Място отворено за всички и независимо от фирми, община или правителство.

Събрахме се и го направихме. Около 40 (четиридесет) човека. По онова време не познавах почти никой от тях, а тези които познавах ги знаех бегло, само по физиономия, не помнех имената им.

Откриването на Хакафе
Откриването на Хакафе

Сградата на Хакафе
Сградата на Хакафе
Събрахме пари (наши джобни, спестени, никой не ни е финансирал). Търсихме и намерихме едно чудесно място (около 140 кв.м) в перфектния супер център, на невероятно място, с тераса със страхотна гледка към хълмовете на града.

Пуснахме Интернет, намерихме някакви маси и столове и се настанихме.

И клубът започна да функционира 🙂

Всеки е свободен, да дойде когато пожелае, да дойде с лаптопа си, или с компютъра си или с приятели. Да остане колкото време пожелае и да творят каквото пожелаят. Място отворено за всички.

За изминалите девет месеца, съдействахме за организирането на две конференции по компютърни технологии (PlovdivConf и PlovDev). Организирахме няколко курса по компютърни технологии (в момента тече един и се подготвят нови на различни теми). Курсовете до сега бяха безплатни – повтарям напълно безплатни, обучаемите не плащат нищо.

Защо го правим?

Честно – не знам. Вероятно всеки си има причина. Аз искам да има място, огнище в града, където себеподобните да се събираме и да общуваме, да се запознавам с нови хора, да предаваме каквото знаем и можем на другите (безплатно) и така да съдействаме за подобряване на обстановката в града.

Това, което забелязвам за хората от Хакафе е, че всички се включват в някакви доброволчески дейности в полза на обществото (освен Хакафе).

И другото, което забелязвам – през пролетта на 2013-та имаше Startup Weekend в София на тема мобилни приложения. В отборът, който спечели имаше едно момиче от Хакафе. Есента на 2013-та имаше Startup Weekend в Пловдив. Отборът, който спечели беше половината от членове на Хакафе. Януари 2014-та имаше Game Jam в Пловдив. В отборът, който спечели имаше един младеж от Хакафе.

Накратко, хората които са членове на Хакафе, не са случайни. Аз лично го считам за привилегия да съм част от това 🙂

Какво означава, да си член на Хакафе?

В интерес на истината, дори и да не си член на Хакафе, никой няма да те върне, ако дойдеш на някое от събитията, които организираме – конференция, презентация, hackaton, лекция, курс, семинар или парти.

Но ако си член на Хакафе, това означава първо, да станеш член на едно общество от изключителни хора, отдадени в своята професия, които искат да променят себе си, града си и страната си. И второ, ще спонсорираш тази кауза, защото без парите, които всеки месец заделяме това благо за града ни няма да го има.

Учредителното Събрание на Хакафе
Учредителното Събрание на Хакафе
Преди няколко седмици излезе регистрацията на Сдружение с Идеална Цел, в Обществена Полза “Хакафе”. Вече можем да получаваме официални дарения. Така че, ако ти или фирмата ти имате желание и възможност – свържете се с нас 🙂

Сайтът на Хакафе с повече информация, адрес и как да се свържете с нас е
www.hackafe.org

Ако просто искаш да следиш какво се случва, харесай страницата ни във Facebook. Там редовно известяваме за престоящи събития – добре си дошъл на всяко едно от тях!
Хакафе във Facebook