Силата и слабостта на C++

На 12 октомври открихме есенния сезон на конференциите с PlovDev – конференция чиято цел е да укрепи ИТ общността. Бях един от лекторите, като моята презентация беше на тема “Силата и слабостта на C++”.

Бях забелязал през годините, че има програмисти които подценяват C++ или се страхуват от него. А други го използват по начин, който на практика вреди на проектите по които работят. Затова исках да покажа на слушателите силните страни на езика и как да ги използват в практиката си. В същото време исках да им покажа слабостта на езика и как да я използват в полза на работата. Основната идея, която исках да покажа е много добре описана в този текст:

freedomСвободата е основна концепция в езика C++.

1. Той има всички функции, но никога не принуждава програмистите да ги използват. Можете да изберете да програмирате по все-възможни начини, като например: асемблерен стил, структурно, обектно-ориентирано, функционално, мета, объркано и т.н…

2. Можете да изключите всичко. Ако не искате обектно ориентирано програмиране, можете да използвате под-множеството на C. Ако искате да изключите STL и да използвате Boost C++ библиотеките, можете да го направите. Ако искате да изключите C++ runtime – можете да го направите.

C++ се отнася с вас като към зрял човек.
C++ ви дава огромна мощ.
А с огромната мощ идва огромна отговорност.

Ето самата презентация в PDF формат. А това е видео запис на презентацията.

 

Конференцията беше много интересна с теми, които засягаха различни области от програмирането. Запознах се с хора от различни градове на страната, обменихме идеи или просто общувахме.

Благодаря на организаторите за перфектната организация и се надявам скоро да има нови издания, които да популяризират добрите практики в програмирането.

Ето снимки от конференцията