Plovdiv Game Jam

Миналата седмица за първи път в България се проведе Game Jam – събитие от веригата Global Game Jam. Както си му е редно, започнахме ударно с два града едновременно – Пловдив и София.

game-jam-map

Ето кратко описание какво е Game Jam:

The Global Game Jam (GGJ) is the world’s largest game jam event. Think of it as a hackathon focused on game development. It is the growth of an idea that in today’s heavily connected world, we could come together, be creative, share experiences and express ourselves in a multitude of ways using video games – it is very universal.

Преди съм бил на Startup Weekend и други подобни конференции. Формата на Game Jame е много подобен на Startup Weekend – събират се хора на едно място, предлагат идеи за игри, сформират се екипи и за 48 часа трябва да се направят.

Това, което отличава Game Jame от Startup Weekend, е че на Startup-а основната идея е да се направи бизнес. Основните въпроси и критерии винаги са “Как ще изкараш пари от тази идея?” На Game Jam обаче, въобще не се говори за пари. Основния въпрос е как да направим добра игра. И какво всъщност е добра игра? Това предполага напълно различна атмосфера по време на цялото събитие. Хората са дошли с идеята да направят игра и да се забавляват.

Ето един репортаж за събитието

Наградата

plovdiv-game-jam-prizeАз се включих в екипа на играта Poetry Run (Поетично надбягване). Идеята на играта е да се сътворят рими (стихове). Не каквото обикновено си представяме за игра – стрелби, екшън, страхотни графики. Няма зашеметяващи технологии. Може би заради това, че успяхме да направим работещ прототип, да го представим на журито и публиката и да демонстрираме забавната част на играта, спечелихме наградата на журито. Пак ще го кажа: Спечелихме наградата на журито! 🙂

Играта вече е достъпна публично тук PoetryRun.com

И понеже спечелихме, взеха че ни интервюираха

Запознах се със страхотни хора и се забавлявах (освен че спечелихме и награда). Препоръчвам на всеки да се включи в следващото издание на Plovdiv Game Jame. Можете да следите за новини тук PlovdivGameJam.org

А, и да не забравя: Направихме си парти преди и парти след събитието 🙂

Ето малко снимки от Plovdiv Game Jam и партитата