Мобилни приложения, които комуникират

Тукс – символът на безплатния софтуер с отворен код

Знате ли кой е Тукс (Tux) ? Това е пингвинът, който е официален символ на Линукс – безплатната операционна система, която е и с отворен код. Пингвинът се е превърнал в символ на всички безплатни и с отворен код софтуерни приложения.

Тази събота и неделя имахме конференция TuxCon посветена на безплатния и с отворен код софтуер за мобилни, вградени и устройства за обличане. Лектори, специалисти в различни области споделиха опит и визия отностно технологиите.

Една от лекциите я водих аз, като темата беше “Мобилни приложения, които комуникират”. Споделих опита, който натрупахме при прехода ни от дестоп приложения, към мобилни. Основният ни продукт Бросикс, започна като комуникационно приложение за Windows, после добавихме Mac и Linux – все десктоп операционни системи. Когато решихме да добавим мобилните Android и iOS, срещнахме нов свят, където старите принципи и начини на работа не работят така, както очакваме. По-късно направихме друго мобилно приложение, което комуникира – GuestVista. В тридесетте минути, които ми бяха дадени, се опитах да споделя целия ни опит и да дам насоки в които колегите да работят, когато проектират и изграждат своите мобилни приложения, които комуникират.

Това е видео-запис на презентацията, а тук можете да видите всички презентации от конференцията.

Ето самата презентация в PDF формат.

 

Конференцията беше много интересна с теми, които засягат важни области от света на мобилните и вградените устройства. Запознах се с хора от различни градове на страната, Гърция и Турция, обменихме идеи или просто общувахме. В неделя имахме практическа част, в която участниците имаха възможност да се докоснат до света на вградените устройства. Беше ден посветен на хардуер.

Благодаря на организаторите за перфектната организация и се надявам скоро да има нови издания, които да популяризират добрите практики в разработването на приложения за мобилни устройства, вградени устройства и новите, набиращи популярност устройства за обличане.

Ето снимки от конференцията