Пушене на цигари

Пушене и здравеПушенето е полезно за Вашето здраве, точно толкова, колкото и бомбата в ръцете на луд маниак. Едва ли има разумен човек, който да смята че пушенето на цигари е полезно. Всеки знае че е вредно. Въпреки това се наблюдава странна съпротива от страна на някои пушачи срещу забраната за тютюно-пушене в закрити помещения. Разочароващо е, че публични личности си позволяват да говорят откровени глупости от трибуната на Народното Събрание, радио, телевизия и вестници. Това говори само за тяхната слабост, комплекси и его-центризъм, стигащ до самозабрава.

Говорят че бизнесът на ресторантите и заведеният, щял да пострада. Тези хора никога ли не са отишли в друга страна да видят какво значи да не се пуши в ресторант? Отиваш спокойно и се наслаждаваш, дори не забелязваш въпроси от типа “пуши ли се или не”. Бил съм в ресторанти в Гърция, Италия, Германия и САЩ – никъде не се пуши. Та дори в Турция не съм видял ресторант в който да се пуши. Къде сме ние? Европейци и цивилизован народ или ориенталци – нито едните нито другите пушат на закрито. А ние защо? По-глупави ли сме? Не мисля.

Преди година-две бяхме отишли с колегите в един от най-добрите ресторанти в Пловдив. В цялото заведение не се пушеше, огромен ресторант. Който искаше да пуши излиза на двора (беше зима), пуши си цигарата и влиза обратно в ресторанта. Заведението беше пълно, всички доволни. Ако ресторанта е добър няма как да пострада от забрана за пушене. Ако ресторанта не струва ще пропадне и без тази забрана.

Никога не съм пушил, в семейството ми никой не пуши, в офиса 90% сме непушачи, в семействата на близките ми роднини никой не пуши – всички тези хора живеем и работим в България. Какво се случва, когато отида със семейството или с колегите на заведение? В залата за пушачи вентилацията не работи. Ако случайно има зала за непушачи, тя не е отоплена, за да стигнеш до нея трябва да минеш през залата за пушачи (където вентилацията не работи). Да не говорим, колко пъти пише “Заведение без тютюнев дим”, влизаш, а вътре се пуши… Отиваш и искаш да им дадеш пари, да направиш оборот. Вместо това като се прибереш трябва да переш всичките си дрехи и това не е достатъчно да се изчистиш – душата ти е одимена… Дали бих искал често да ходя на ресотрант? Дали с колегите често правим фирмени събирания? Само като си помисля за дима в ресторанта и ми се отщява. Ако със сигурност не се пуши в ресторантите предполагам, че поне два пъти по-често ще ги посещавам.

Говорят за “права на пушачите”. Какви права бе хора? Права има детето изоставено от родителите си, права има работникът, пострадал при злополука, права има възрастният, който цял живот се е трудил. А какви права прозитичат от тютюнопушенето? Това е твоят избор. Можеш да решиш да пушиш, можеш да решиш да не пушиш. Какви права се полагат за твоя избор? Този който кара със 100 км в час в града има ли права за избора си откровено и съзнателно да застрашава живота на хората?

Както се вижда, голям привърженик съм на идеята да се забрани тютюно-пушенето, не само на закрито. Нямам нищо против хората, които са решили да пушат – добре, това е техният избор. Много от тях са прекрасни хора. Но при положение, че това тяхно хоби, навик вреди на другите, трябва да бъде ограничено. Така както ограничаваме вредните емисии във въздуха и реките от заводите.

Надявам се правителството да има силата и куража да устои на съпротивата и да наложи ограниченията. Но само със забрана няма да стане. Съпротивата ще е силна. Многото държавни служители-контрольори трудно ще свършат работа. Целият народ трябва да стане контрольор. Това може да стане, ако всички имат интерес:. Ето едно предложение:

  1. Много хора имат мобилни телефони с камера.
  2. Като видиш заведение в което се пуши, направи снимка, снимай и един касов бон от това заведение и ги изпрати на комисията за контрол.
  3. При постъпил сигнал, по бърза процедура сложете някаква солена глоба на това заведение – например оборота за 1 месец. 30% от глобата я дайте на този който е докладвал.

Да видим дали при наличие на няколко милиона контрольора някой ще посмее да нарушава забраната?

 

7 Replies to “Пушене на цигари”

  1. Предлагам да започнат да продават хероин и кокаин в хранителни магазини, будки и реп-ове за вестници. Няма да има проблем, нали наркотиците са забранени 🙂

  2. Представяш ли си, отиваш да обядваш и в ресторанта някой пуши трева. Връщаш се на работа напушен, всел и “работоспособен”. Не е въпроса за забраните. Като си сам у дома прави каквото искаш, но щом пречиш на другите, това е друго. И ако не се сещаш сам да се ограничаваш, трябва другите да те ограничат.

  3. Прав си, хората трябва да се съобразяваме едни с други, а не, както казва (и с право) бтв: “Непушачи срещу пушачи” (изобщо постоянен стремеж да се дели обществото по различни признаци и едни хора да се настройват срещу други). Само не знам какво им пречеше – нали заведенията бяха разделени на зали за пушачи и непушачи. И повечето го спазваха, с изключение на малки “кръчмички” с по 2-3 маси. Но не, трябва да има разделение в обществото и на хората малко ни трябва, за да се озъбим срещу съседа…

  4. Да, има някои неща които не е редно да се правят на обществено място, просто защото пречим на другите. Аз като непушач мога да кажа че разделението масово не се спазва. Спазва се в моловете, защото там в цялата сграда не се пуши. Не съм забелязал на някой да му е голям проблем че в мола не се пуши.

Comments are closed.