Технически стандарти

Накратко:
Американските железопътни релси са с разстояние 4 фута и 8.5 инча (около 1435 мм). Странна цифра, нали?

Строени са така, защото в Британия са толкова, а американските железници са ги строили британски инженери. А те са строили така релсите, защото в Британия разстоянието между колелата на вагоните е такова.

Вагоните са с толкова разстояние, защото са започнали да ги правят във фабриките за файтони, които са със същото разстояние между колелата. Това разстояние е такова, заради коловозите на пътищата, които ще чупят колелата по-често, ако са с друго разстояние.

Коловозите на старите и дълги пътища са с този размер, защото са построени върху римските пътища, за техните легиони и техните колесници, които са направили първите коловози. Тези пътища се ползват от тогава в цяла Европа, и за да не се чупят колелата на каруците, се ползва това разстояние.

Колесниците са били направени с този размер, защото две конски дупета от римско време се побират в този размер.

Къде е поуката от историята?

Забавното е, че като видите космическа совалка, от двете и страни има два ракетни ускорителя, те са направени във фабрика, в щата Юта. Превозват се с влак, който минава през тунел.

Както научихме, разстоянието на релсите е с размер на две конски дупета, а тунела е малко по-широк от тях, така, че въпреки желанието на инженерите ускорителите да са по-големи, дизайна на най-модерния и съвременния транспорт на планетата се съобразява с технология заложена преди около 2000 години от размера на дупето на стандартен римски кон.

Дупетата имат значение!😁😁😁
(от Мрежата)