Телевизия – или с какво се храни душата ми

ТелевизияПреди няколко месеца, щракайки с дистанционното на телевизора попаднах на един канал, който не се вписва по никакъв начин, на това което по принцип съм свикнал да гледам по телевизията – Пловдивска Православна Телевизия. Стана ми интересно и една събота оставих телевизора само на този канал – цял ден. Имаше разнообразни предавания – литургии, репортажи от църкви и манастири, музика, разказвани истории за светци, проповеди, поучения, богословски беседи, четене и коментари от Библията, молитви, дори детски предавания – християнски.

Останах много приятно изненадан, защото на фона на всичко друго излъчвано по телевизията, това е различно. Забравили сме какво е това християнство, наричаме се “християнски народ”, а не знаем какво означава да си “християнин”, що е това “молитва” и много други неща.

Разрових се из Интернет и установих, че преди няколко години Пловдивска Православна Телевизия е започнала с много малък екип и са излъчвали само през Интернет от сайта на телевизията – www.PlovdivskaMitropolia.bg. Явно с времето са успели да се разрастнат и сега се излъчват по кабела на Кабелна Телевизия N3. Не знам дали се излъчват и по други кабелни телевизи, в ефир или на сателит, но и това е едно добро начало.

Преди 2-3 месеца и друга християнска телевизия започна излъчване от Пловдив – Телевизия Хармония – www.htv.bg. Отново началото е с излъчване през Интернет, но се надявам скоро да могат да се включат на кабел, ефир или сателит.