Рилска приказка

Миналата седмица решихме да се разходим из Рила. Преди сме били до Рилски манастир и сме се качвали с лифта от Боровец до хижа Ястребец. Този път решихме да направим обиколка от две части:

  1. Седемте рилски езера
  2. Връх Мусала

Направихме малко проучване и се оказа, че начинанието ни е доста амбициозно като за любители туристи. Всеки един от тези преходи е от порядъка на 6-8 часа планинско ходене, по непознат за нас терен. Затова си направихме един ден почивка между двата дни за преходи през планината 🙂

Седемте рилски езера

На езеро "Окото"Качихме се на автомобила и директно на лифта в Паничеще. Пътя от Пловдив до Паничеще е 3 часа. Лифта почива в понеделник до обяд. Цената е 15 лв и 12 лв за дете. За тридесетина минути ни качи в планината. От там поехме по пътека, която върви по ръба на един рид и от която се наблюдават част от езерата. За около 2 часа вървене се наблюдават невероятни гледки. Но истинското съкровище се разкри когато стигнахме до езерата. Бистра вода. Чисто небе, която се отразява във водата. В езерото плуват рибки, които се скупчват около краката ти. Водата от езерата се прелива от едно към друго.
Качихме се до най-високото езеро – “Сълзата”. От там се открива гледка към всички езера, отразяващи небето. Прозачен въздух, тишина.

Почивен ден – Самоков, Сапарева Баня

В басейн с минерална водаСлед цял ден обикаляне на езерата, бяхме изтощени и останахме за почивка в базовия лагер – гр.Самоков. Разгледахме историческия музей и разбрахме защо се казва Самоков – имали са едни устройства за автоматично коване на желязо, които са се казвали самокови. сам-кове – само-ков 🙂 А после заслужено се потопихме в минерален басейн в Сапарева Баня 🙂

Връх Мусала

Взехме лифта от Боровец до хижа Ястребец. Лифта почива в понеделник и вторник. Цената е 10 лв и 6 лв за дете. За тридесетина минути ни качи високо в планината до хижа Ястребец. От там един час пеш до хижа Мусала. Пътя не е нещо особенно нито като натоварване, нито като гледки.
На хижа Мусала има едно прекрасно спокойно езеро.

На връх МусалаОт хижа Мусала за около два часа се качихме то Леденото езеро. По пътя обаче минахме през невероятни места. Каменни реки като в приказките. Ама наистина каменни – гледаш по склона на планината са се спуснали реки от камъни. Минаваш по камъните, а отдолу се чува ромоленето на вода 🙂 Минахме покрай две прекрасни езера – чисти, бистри, красиви. Наоколо пейзажа е леко лунен – камъни и треви. Не сме свикнали на такъв пейзаж. При нас има много дървета, храсти и треви и затова ни се стори много красиво.

На леденото езеро има заслон където човек може да почине, да хапне, да пие чай. Времето ни притискаше защото лифта затваря в 18:00. Странно защо толкова рано, но това много ни ограничаваше във времето и нямахме време за почика. Аз останах на заслона, защото вечерта ме чакаше два часа шофиране обратно до Пловдив. Другите от групата продължиха към върха и за около един час се качиха.

Снимки от приключението в Рила