Зарядно за видео-камера

Зарядно за видео-камераПреди около 2 месеца зарядното за видео-камерата спря да работи. Оказа се че е изгоряло. Много ми е чудно какво трябва да се случи за да се повреди един трансформатор и един токо-изправител, но фактът си е факт.

Оказа се че гаранционният срок е изтекъл преди една семдица 🙁

Обадих се на Canon.bg да ги питам от къде да си купя друго. Казаха ми да се обърна към техните дилъри. Проверих кои са дилърите в Пловдив и се обадих по телефона да питам имат ли такова зарядно, кога ще го доставят и колко ще струва.

Едните ми казаха 80 лв (осемдесет…!?!?) другите ми казаха 60 лв (шестдесет…!?!?), но трябва да го предплатя цялото. Наложи се да се обадя още веднъж докато проучвах, казаха ми цена 62 лв. Казах си: “Добре, 2 лв разлика не е кой знае какво”. Отидох при тях на място, казаха ми: “Ще струва 62 или 65 лв, не знам точно колко”. “Добре де, 3 пъти се обаждам давате ми три различни цени. Кажете ми окончателно колко ще струва и кога ще го доставите.” Окончателно се разбрахме на 62 лв, платени предварително и доставка от 2 до 4 седмици.

Всичко това ми се видя много странно, но като нямам друг избор си казах че е по-добре да опитам и да изчакам.

Минаха 2 седмици зарядното го няма. Минаха 4 седмици, зарядното пак го няма. Отивам в сервиза да питам какво става. Върнаха ми капарото. Много чудно, по принцип капарото е затова за да не се връща, а те дори сами ми предложиха да ми го върнат.

След повече от месец пак съм без зарядно за камерата…

Това зарядно е импулсно, на 8.4 V. Направих няколко проби с подобни (не-импулсни) зарядни на 9 V и се оказа че не мога да зареждам така. Светодиода на камерата светва, но батерията не се зарежда. Тъстът ми беше направил един преобразувател от 12 V към 8.4 V. Така че отидох в магазина, купих си един универсален импулсен токо-изправител от 110-220V към 3, 4.5, 6, 7.5, 9 и 12 V. Сложих му накрайник, сложих преобразувателя от 12 към 8.4 V, сложих на кабела от старото зарядно подходящ насрещен накрайник и си направих зарядно. Излезе ми 12 лв плюс два часа работа и проби (и помощта на тъста).

Сега пак имам зарядно, макар и не оригиналното на камерата 🙂